torstai 10. tammikuuta 2013

Mary Boleyn: The Great and Infamous Whore / Alison Weir

Tudor-intoilijana minun oli ihan pakko napata kirjaston listalta luettavakseni Alison Weirin tietokirja Mary Boleynistä. Mary(kin) on historian henkilönä melkoisen kiinnostava tapaus Annen sisarena ja Henrikin rakastajattarena joka monien spekulaatioiden mukaan synnytti kuninkaalle tyttären. Mary on jäänyt mieleeni myös ainoana Boleynin perheen vesana, joka säilytti päänsä ja sai siis lopulta perheen onnellisimman lopun.

Maryä on populaarikulttuurissa kuvattu vuoroin hivenen kyyniseksi viettelijättäreksi tai yksinkertaiseksi ja "helpoksi" neitoseksi joka jää auttamatta loistavan Anne-sisarensa varjoon. Hänet tunnetaan pääasiassa kahden kuninkaan rakastajatterena, jota on luonnehdittu jopa pahamaineiseksi portoksi ja uskomusten mukaan synnytti Henrik VIII:lle tyttären. Aikanaan Mary myös suututti sukunsa naimalla nuoremman, komean ja alempisäätyisen miehen - epäilemättä kyseessä on ollut aito rakkausliitto. Ah! Amor vincit omnia ja niin poispäin.

Luin ensimmäistä kertaa Alison Weirin tietokirja ja koin kirjailijan tyylin miellyttäväksi. Vaikka hän onkin selkeästi aiheensa asiantuntija, ei kirja ole kuivaa faktojen luettelemista vaan ennemminkin antaa lukijalleen kuvan aikakauden elämästä ja vilauttaa myös hivenen historiantutkijan työtä. Kirjassaan Weir nimittäin käy läpi melkoisen nipun erilaisia Maryyn liitettyjä teorioita puntaroiden niiden todenperäisyyttä.

Lukiessani huomasin muodostaneeni erilaisia mielikuvia Tudoreista ja Boleyneistä, varmasti pitkälti kirjojen ja television kautta ja jouduin kirjaa lukiessani vähän muokkaamaan ajatuksiani. Pidin siitä, että Weir vaikutti mukavalla tavalla kiihkottomalta ja tasapuoliselta kertojalta. Vaikka Mary on kirjansa tähti, Weir ei säästele häntä tai kaunistele hänen tekemisiään ja lukemisen jälkeen hän tuntui hiukan enemmän oikealta, eläneeltä ihmiseltä kuin riviltä historian kirjassa.

Lopuksi vielä yksi, ehkä hölmön tuntuinen havainto.Lukiessani huomasin myös harmistuvani Maryn puolesta. Jo huorittelu tuntuu epäreilulta, puhumattakaan siitä, että Marylla tuskin oli suuria mahdollisuuksia torjua kuninkaallisia sarjahurmaajia, joilla muuten oli reilusti enemmän avioliiton ulkopuolisia suhteita kuin pahamaineiseksi portoksi haukutulla Marylla. Miesten maailma, totta tosiaan...
(Kappale toisesta nykypäiviin saakka selviytyneestä Maryn kirjeestä. Kirjeessä hän anoo Thomas Cromwellilta armoa hänelle ja William Staffordille parin jouduttua suureen epäsuosioon epäsuhtaisen avioliittonsa takia. Viimeinen lause lienee piikki myös Annen suuntaan.)"For well I might a had a greater man of birth, but I ensure you I could never had one that loved me so well. I had rather beg my bread with him than to be the greatest queen christened."
Jonathan Cape, 2011
Sivuja: 338

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, sillä itseänikin historia kiinnostaa. Maininta kirjeistä sai minut ajattelemaan L.M Alccotin Tytöistä parhain -kirjaa, jossa on mainittu ja kerrottu Boleynin kirje, minun täytyi ihan tarkistaa, oliko se Annen vai Maryn ja se oli Annen kirje Marylle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, että Boleynin siskokset löytyvät tyttökirjasta! Täytyisi joskus ihan lukea tuo, kiitos vinkistä!

      Poista